Meni

Šta ponijeti na putovanje?

Jedan od vječitih problema koji većina putnika ima je šta ponijeti na putovanje i kako sve staviti u 10 kg ručnog prtljaga koje vam inače low cost kompanije dozvoljavaju.

 

Šta ponijeti na putovanje;

Pasoš i pare – Na stranu sva priča o putovanjima po svijetu besplatno, to je samo za one najekstremnije. Ja obično planiram 20-30 evra dnevno za budžet kad putujem negdje.

Pare uvijek držim u nekom posebnom džepu sa ciferšlusom, a obično nosim pola u kešu, a pola na Raiffeisen mastercard kartici, sa kojom bez problema mogu da plaćam u gotovo svakom mjestu na planeti, a provizije za skidanje novca sa drugih bankomata u inostranstvu nisu velike.

Jako je bitno da znaš koliko novca će ti banka uzeti za podizanje novca u toj zemlji, kao i da li njena kartica tamo radi. Putujući, čuo sam mnogo priča o tome kako su ljudima naplaćivane brutalne provizije, da bi to tek saznali kad bi došli nazad kući.

Pasoš držim uvijek odmah uz sebe i nikad ga ne nosim po gradu dok sam na nekoj destinaciji, već ga obično ostavim u sobi gdje boravim. Kod sebe uvijek imam ličnu kartu samo. Znam da svi govore da mi lična ne znači puno tu negdje u inostranstvu, ali mi još manje znači ako negdje uspijem da izgubim pasoš ili mi ga neko izdžepari.

Dobra kamera i punjač – Uvijek se trudim da napravim dobre snimke sa putovanja, jer mi je to najbolji suvenir koji mogu dobiti. Uživam da nekada vraćam stare slika sa nekih putovanja. Nevjerovatno je kako samo gledanje slika budi neku sreću u čovjeku.

Prošle godine sam bio u velikoj dilemi koju kameru da nabavim, jer sam uvijek imao neke osrednje telefone i aparate. Ajme. Milion opcija. Rupa bez dna. Nisam znao odakle krenuti. Sa kim god da pričam, posavjetuje mi nešto drugo. Na kraju sam se odlučio da uzmem GoPro hero 5 kameru.

Našao je na Piku kod nekog lika novu za 400 evra i sjajna je. Mala, kompaktna, efikasna. Stane u džep, snima pod vodom, a snima 4k rezoluciju. Može da ti ispadne i ništa joj ne bude. A meni često ispadaju stvari iz ruku.

Sad sam svoju opremu pojačao i za novi Huaweip20 pro model, koji je savršen. Oduševljen sam kamerom. Čudo je zaista. Slike su brutalno čiste, te mi po prvi put ne trebaju nikakve dodatne korekcije i sređivanja kolora.

Pogledaj samo ovo. Raw slike.

Za kameru i telefon, imam jedan poseban džep u kojem nosim punjače.

Dobra muzika i knjiga (ne knjige) – Nikada ne idem na put bez ovo dvoje. Čak i na neke kraće destinacije. Obično si pustim neku latino-brazilsku varijantu, tipa ovo, a od knjiga trenutno iznova čitam “Kad čempresi šapuću“. Iskrenu priču koja govori o djevojci Grkinji koja se vraća na svoje rodno ostrvo nakon godina koje je provela živjeći u Njujorku, vodeći život prepun stresa, te uviđa koliko je u suštini za sreću potrebno malo, te kako je porodica nešto najbitnije.

Ova knjiga me je osvojila svojom toplinom, a opisi načina života u Grčkoj i anegdote koje se prožimaju kroz knjigu su fenomenalni.

I da.

Nemojte nositi biblioteku na put. Pet knjiga koje ćete čitati. Vjerovatno za to nećete imati vremena, a samo će vam uzeti mjesta u koferu.

Osiguranje za put – ne mogu naglasiti koliko je osiguranje bitno na putovanjima. Sam sam to osjetio 2013. godine u Pargi, kad sam zaglavio na infuziji. Ljudi, osiguranje je sitan izdatak, a čuva glavu kao ništa. Ja svoje uzimam u Wiener osiguravajućoj kući.

Uzimam tamo jer imaju takvo osiguranje gdje si pokriven od skoro svakog mogućeg rizika, a i mnogo su jeftini. Premiju po danu se kreće već od samo 0, 65 KM za pojedince, dok je za porodična i grupna putovanja premija još i niža!

Poređenja radi, neke kuće kod za istu uslugu uzimaju i po 1,3 KM po danu.

Powerbank – Koliko puta mi je samo spasio život. Nerijetko mi se zna desiti da slušam muziku satima na telefonu, te mi se isprazni baterija. A na telefonu svi kontakti i brojevi koji mi trebaju da nađem hosta na Couchsurfingu.

Zato, powerbank i mirna glava.

Cijena ovih stvari više nije kao nekada, a za 20-tak evra, možeš uzeti sasvim solidan da ti izdrži za putovanje.

 

Kako odabrati kofer za putovanje?

Kad birate kofer možda je bolje da uzmete onaj na točkiće ako imate, čisto da vam bude lakše gurati isti, jer se može desiti da dugo tražite vaš smještaj. Trudite se da na tom istom koferu uvijek imate nešto prepoznatljivo, nešto što će je odvajati od drugih na traci. Ja koristim ovog luggage tag, što mi je moj prijatelj Milan donio sa Kipra.

Iznenadili biste se koliko je nekada teško prepoznati svoj kofer u masi kofera koji budu izlazili sa trake.

Koferi živih boja pomažu.

Na leđima uvijek imam ranac u kojem čuvam one 4 stvari koje sam napisao gore. Njih uvijek želim imati što bliže sebi.

Ako letite sa niskotarifnim kompanijama, obratite pažnju na veličinu ranca koju možete da unesete u avionu, jer su te veličine često manje od onih na običnim letovima (obično 55cm x 40cm x 20cm). Mnogo puta ljudi neće provjeriti koje veličine su dozvoljene, a onda će biti prisljeni da plate pozamašno samo da unesu taj ranac u avion.

Savjet

Uslikajte svoj kofer prije puta za ne daj bože. Ukoliko kojim slučajem kofer ne stigne na destinaciju, tražiće od vas da ga opišete. Jednostavno im pokažite fotku.

Ovako.

Kako se spakovati za put – šta nositi od garderobe?

O tome šta ponijeti na putovanje od garderobe, najviše zavisi od mjesta u koje ideš i od godišnjeg doba. Ipak nemoj pretjerivati i nositi hrpu stvari. Ako ne putuješ u neke Skandinavske zemlje ili negdje u Švicu, možeš si i na licu mjesta kupiti neku majicu, čarape ili nešto što zafali.

Ja obično nosim sljedeće:

 • Donji veš i čarape – koliko dana sam na putu, toliko komada. Mada uvijek se trudim da sve perem svakih par dana.
 • Hlače – dva komada, plus jedan obično nosim na sebi. Ako je ljeto, onda umanjim hlače za jedno i ponesem nekoliko bermuda i šorceva.
 • Majice – 4-5 majica za šetnju po gradu i 2 košulje za noćne varijante.
 • Džemperi i duksevi – dva ili tri, ne više. Zavisi i od sezone.
 • Peškir –  jedan obično. Još jedan za plažu ako idem na more.
 • Jaknu – obično nosim sa sobom, da ne zauzima mjesto u torbi, osim ako nije ljeto. Tad ponesem neku laganiju varijantu čisto za svaki slučaj.
 • Patike – najčešće putujem u patikama. Nekako se u tome najudobnije osjećam. Ponesem još obično i jedan par cipela za izlaske i japanke ako je ljeto.
 

Šta od kozmetike ponijeti?

Ako se desi da putujem low cost kompanijom onda obično nosim vrlo vrlo, ali vrlo malo kozmetike i sve kupujem na odredištu, prosto iz razloga što ne smijem da unesem mnogo u avion.

Stvari koje nosim su obično „mini“ varijante, a tu spadaju mali dezadoransa (stick), mala pasta za zube i četkica… i to je to. Ostale stvari poput šampona i pjene za brijanje kupujem tamo gdje otputujem, zato što ih avio kampanije obično ne dozvoljavaju za ponijeti. Ako putujem nekim Turskihem. Qatarom ili slično onda klasika: Šampon, dezadorans, bic za brijanje, četkica za zube i kaladont…osnovne stvari.

 

Hrana na putovanju

Šta ponijeti od hrane na put? Naravno, sve opet zavisi o tome gdje putjete, ali kod mene to obično izgleda ovako.

 • Nekoliko sendviča – ništa sa šunkom, sirom i slično da je kvarljivo. Ja obično pravi neki humus ili kikiriki puter, jer se ne kvari na vrućini
 • Plazma – Nije reklama za Plazmu, već istinska ljubav prema ovom proizvodu.
 • Grickalice – kikiriki najčešće.
 • Voda – bar jedna flaša da se nađe.
 

Šta ponijeti na more?

Na more obično ide manje stvari. Ja obično nosim sljedeće:

 • Peškiri za plažu – 2 komada
 • Kreme za sunčanje – isto toliko
 • Knjige za čitanje – najčešće jedna
 • Tablete – neke osnovne za ne daj Bože. U zadnje vrijeme nosim i kesicu elektrolita za oporavak organizma, poučen šta se desilo u Grčkoj.
 • Japanke – za po plaži i jedne za sobu.
 

Lijekovi na putovanju? Neka se nađu

Obavezno ponesem neke tablete za bolove, tipa običan Paracetamol ili Tylol hot. Flasteri su isto obavezni, jer ako idete na more može se desiti da se posiječete ili nagazite na nešto, a ne zauzimaju mnogo mjesta.

 

Šta još staviti u torbu?

 • Mali kišobran – da se nađe.
 • Rokovnik i olovka – u posljednje vrijeme praktikujem da zapisujem sve zanimljive stvari koje mi se dešavaju na putovanju, jer sam shvatio da nakon što prođe neko vrijeme, često zaboravim detalje i sitnice. Stoga, rokovnik obavezno, a toliko puta će vam zatrebati da zapišete neku informaciju koju ćete dobiti.
 • Vlažne maramice – jedan paket
 

Pro tip za kraj

Sa sobom čuvaj kopiju pasoša na posebnom mjestu. Pored toga, napravi listu svih kontakata koji će ti trebati na putovanju i sačuvaj ih na sigurnom mjestu. Tu zapiši i adresu na kojoj ćeš biti isto.

I to je to.

Ovako otprilike izgleda moja putna torba. Naravno, neću nositi istu količinu stvari ako idem negdje na par dana ili na put od mjesec, ali u suštini, ovo uvijek pakujem i bez ovog ne idem.

Nadam se da sam ti pomogao sa ovim tekstom i da sad znaš šta ponijeti na putovanje.

 

Izvor; Rio, priče s putovanja.