Meni

Putničko osiguranje – stvari koje trebate provjeriti prije nego ga kupite

Destinacija – da li su sve zemlje pokrivene?

Ako putuješ na samo jednu destinaciju, osiguraćeš se samo za tu zemlju. Ali ako putuješ na više mjesta, provjeri obavezno da li tvoje osiguranje pokriva te zemlje. Da li ćeš biti osiguran u svakoj zemlji u koju ideš? Ovo je vrlo važno, da se ne bi doveo u situaciju da slučajno na licu mjesta otkriješ da tvoje osiguranje ne važi u zemlji u kojoj trenutno boraviš.

‘Em što će ti tako nešto vjerovatno pokvariti putovanja, već ćeš vjerovatno morati i nešto novca da potrošiš.

Zdravstveno osiguranje – šta je sve uključeno?

Vrlo je bitno i da znaš šta tvoje putničko zdravstveno osiguranje (PZO) uključuje, te u slučaju kojih okolnosti imaš pravo na refundaciju troškova. Da li imaš pravo na bolničko lječenje? Da li imaš pravo na vanbolnički tretman? Šta je sa operacijama ako ne daj Bože nešto bude? Ako te boli zub, možeš li kod zubara?

Do kojeg iznosa imaš pravo na određene usluge?

Prtljag – šta je osigurano i do kojeg iznosa?

Ako putuješ na duže putovanje sa nekoliko destinacija, moja preporuka bi ti bila da osiguraš i svoj prtljag i stvari u njemu. Caka ovdje je da znaš do kojeg iznosa je prtljag osiguran i da li je to dovoljno da pokrije ono što se nalazi u njemu.

Ako nije, možda ipak treba da promijeniš svoju polisu osiguranja.

Sportske aktivnosti – da li će mi osiguranje namiriti trošak ako se povrijedim tokom određene aktivnosti?

Određene aktivnosti, kao što su vožnja motorom, rafting, paraglajding i slične ekstremne stvari, u neku ruku znače da postoji veća šansa za povredu. Ukoliko planiraš da praktikuješ neku od sličnih aktivnosti dok si na putovanju, bilo bi dobro da provjeriš da li tvoje osiguranje pokriva moguće povrede koje mogu proisteknuti iz aktivnosti poput ovih.

Možda misliš da tvoje osiguranje pokriva troškove lječenja u bolnici, ali da li si siguran da bi pokrilo troškove nastale usljed pada na skijaškoj stazi?

Šta kaže moja polisa o otkazu putovanja?

Stvari ne idu uvijek po planu. Kako u životu, tako i na putovanju. Koliko god možda da si čekao određeno putovanje, može se desiti da se ono otkaže usljed određenih okolnosti.

Stoga, kada uzimaš svoje putno osiguranje, vrlo je važno da znaš šta je sve uključeno u polisu od otkaza putovanja. Da li imaš pravo na nadoknadu novca za određeni let, smještaj ili turu koju si bukirao?

Provjeri dobro šta je sve uključeno, a šta ne.

 

 

Izvor: Rio, priče s putovanja.