Beograd - Smiljić Company
Meni

Beograd

1 Day

Srednjovjekovna tvrđava Kalemegdan danas je prelijep park koji krasi centar grada. Tvrđava čija je izgradnja započeta još tokom XIII veka na staro-rimskim temeljima koju su kasnije usavršili Austrougarski neimari leži na ušću Save u Dunav i svjedok je posjete gradu mnogih velikih osvajača poput Atile Hana, Sulejmana Veličanstvenog i mnogih drugih.

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA

Day 1 :
BEOGRAD

Polazak u 02:30 h sa Stare autobuske stanice. Putovanje preko Hrvatske sa usputnim pauzama i redovna granična zadržavanja. Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima. Po dolasku sastanak sa licenciranim vodičem i nakon predstavljanja domaćina putovanje kroz istoriju počinje.

Na samom početku upoznaćete se sa Beogradom kroz neke od osnovnih informacija i pojmova vezanih za istoriju i razvitak grada.Razgledanje počinjemo obilaskom Hrama Svetog Save. nakon toga krećemo se prema hotelu Moskva, najstarijem hotelu u Beogradu. Zatim se krećemo u pracu Knez Mihajlove. Zaustavljamo se na trgu Republike. Na centralnom gradskom trgu, omiljenom sastajalištu mladih i centru svih dešavanja zadržavamo se oko 15 minuta. Trg Republkike je glavni trg, na kojem se nalazi spomenik Knezu Mihajilu, oslobodiocu grada Beograda od turske vladavine, zgrada narodnog muzeja, Narodnog pozorišta…

Od spomenika Knezu Mihaijlu šetnja se nastavlja kroz Knez Mihajlovu ulicu, centralne gradske pješačke zone, ulice u kojoj se nalaze neke od najljepših zgrada koje krase Beograd kao i mnoštvo raznih poznatih robnih marki. Iz Knez Mihajlove ulice polako se spuštamo ka najstarijoj kafani u gradu, kafani Znak pitanja. Nakon Znaka pitanja nastavljamo sa Sabornom crkvom, zgradom Srpske patrijaršije i konakom Kneginje Ljubice, lokacije koju možemo posmatrati kao jednu od ključnih istorijskih mjesta Beograda. U pitanju je mjesto gdje se na nekoliko desetina metara prepliću duh istorije grada sa njegovim boemskim karakterom i pravoslavljem.

Nastavljamo dalje ka Kalemegdanskoj tvrđavi, dragulju grada. Srednjovjekovna tvrđava Kalemegdan danas je prelijep park koji krasi centar grada. Tvrđava čija je izgradnja započeta još tokom XIII veka na staro-rimskim temeljima koju su kasnije usavršili Austrougarski neimari leži na ušću Save u Dunav i svjedok je posjete gradu mnogih velikih osvajača poput Atile Hana, Sulejmana Veličanstvenog i mnogih drugih. Obilazak Kalemegdanske tvrđave započinjemo od mjesta gdje se nalazi prelijep vidikovac, zatim nastavljamo ka spomeniku zahvalnosti Francuskoj, velikog saveznika Srbije u Velikom ratu da bi odatle otišli ka spomeniku Pobjednik koji predstavlja vajarsko remek djelo poznatog skulptora Ivana Meštrovića. Pobjednik je i danas je najveći i najsnažniji simbol Beograda. Pobednik držeći svoj mač u jednoj i goluba u drugoj ruci i time snažno simbolozuje duh grada koji goste očekuje uvijek raširenih ruku u miru i mač u drugoj koji simbolizuje viševjekovnu borbu za slobodu. Od Pobjedika nastavljamo šetnju parkom ka najstarijem dijelu grada koji postoji isto koliko i Kalemgdanska
tvrđava (nosi ime Dorćol – vodi porijeklo iz turskog jezika i označava raskrsnicu) a koji danas jako lijepo dočarava duh otomanskog carstva i austrougarskog carstva Beograda.

Šetnjom uskim autentičnim ulicama Dorćola stižemo do Bajrakli Džamije koja je danas jedan od najstarijih spomenika kulture u gradu i jedina očuvana džamija u Beogradu. Slijedi pauza, vrijeme je za predah … Trenutak kada sabiramo utiske u Caffe Bar Avanturist, autentičnom beogradskom caffe baru upravo namenjen ljubiteljima putovanja. Slobodno vrijeme, cca 2h. Drugi dio dana planiran je za posjetu tržnom centru GALERIJA, koji se nalazi u Beogradu na vodi i trenutno je najveći tržni centar. Vrijeme predviđeno za šoping u mnogobrojnim radnjama. Povratak planiran u 18:00h.

Dolazak u Banja Luku u kasnim večernjim satima. KRAJ PROGRAMA.

55,00 KM

Cijena uključuje:

  • Prevoz autobusom
  • Usluga stručnog vodiča za razgled Beograda
  • 55,00 KM
  • 28.10.2023.
  • Bus