Meni

Bajkoviti Kolmar

5 Days

Postoje mjesta u koja se zaljubite na prvi pogled. Kolmar je jedno od njih. Bajka u koju zaronite čim izađete iz autobusa. Ovo mjesto će vas očarati raznobojnom arhitekturom starog centra grada. Kolmar je jedno od onih mjesta u čijim ulicama želite da se izgubite. Nalazi se u relativno ravnom području gde se riječica Lauh uliva u reku Il. Grad je poznat po sunčanoj i sušnoj mikroklimi. Tu godišnje padne veoma malo kiše, što je idealno za gajenje vinove loze. Zbog toga se Kolmar smatra prestonicom alzaškog vina.

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Banja Luke sa Stare stanice u 21 h, Gradiška Nestro pumpa 21:30h.Nocna voznja kroz Hrvatsku, Austriju, Njemačku, uz usputne pauze po potrebi grupe.

Day 2 :
KOLMAR

Dolazak u Kolmar, grad koji se smatra jednim od najpopularnijih destinacija oblasti Alzas. Smeštaj u hotel koji se nalazi u centru grada, posle 15h. Hotel PRIMO COLMAR 2* Nalazi se u centru Kolmara, na par minuta hoda od najpopularnijih znamenitosti grada. 

Popodne, organizovani odlazak sa vodičem u centar grada. Kolmar  je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koji se nalazi u francuskoj regiji Alzas. Prestonica alzaškog vina može se pohvaliti dobro očuvanim starim gradom, mnoštvom spomenika i muzeja. Ovde su i rođeni mnogi umjetnici poput grafičara Martina Šongauera i skulptora Bartoldija, autora Kipa slobode u Njujorku. Gradić je osnovan u 9. vijeku i u svojoj istoriji pripadao je Švedskoj i Njemačkoj, da bi na kraju bio vraćen Francuskoj.

Zbog predivnih trgova, fontana i kanala nazivaju ga još i Malom Venecijom. Dobro očuvane zgrade i kulturno i istorijsko nasleđe Kolmara čine ga jednim od najljepših gradova Evrope. Sam centar grada spada u zaštićeno područje. Šetajući šarmantnim uskim uličicama imaćete ojsećaj da ste u nekoj bajci.

Jedna od glavnih znamenitosti grada je Maison Adolph, jedna od najstarijih zgrada na svijetu. Ono što treba posjetiti je muzej Unterlinden u kome se i danas čuva Isenheimski oltar. Još jedan posećen muzej u Kolmaru je Bartholdi muzej koji je posvećen Fredericu Bartholdiju, dizajneru čuvenog Kipa slobode. Muzej je smješten u samom srcu starog grada. Ovde je izložena najvažnija zbirka njegovih radova. Tokom januara i februara muzej je zatvoren. U blizini se nalazi i Gradska skupština čija je zgrada napravljena još u 18. veku.

Grad je i rodno mjesto slikara i grafičara Martina Šongera, čiji su grafički radovi izloženi u muzeju Unterlinden. Još jedna od turističkih atrakcija je Muzej igračaka. Ovde su izložene čarobne i jedinstvene kolekcije i tu možete pogledati eksponate kao što su Pepeljugina kočija, bogatu kolekciju lutaka, lokomotivu Britannia i mnoga ostala djela. Nezaobilazan dio grada je La Petite Venise. Riječ je o dijelu grada sa starim ribarskim kolibama i drvećem duž kanala. Ovde se nalaze i neka od najpoznatijih mjesta gdje možete probati fantastičnu francusku kuhinju i vina. U Dominikanskoj crkvi, koja datira iz 14. veka, nalazi se slika Martina Schongauera La Vierge au buisson de roses. Dio Kolmara zbog koga ga nazivaju Mala Venecija dobio je naziv po kucicama koje se nalaze sa obe strane uz vodu.

Francuzi su poznati po ukusnoj kuhinji. I po dobrom vinu, posebno ovde u Kolmaru. Neki od najpopularnijih restorana su Jys, Latelier du Peintre, Le Quai 21, Meistermann, Kamie i restoran Sahmeran. Ima i simpatičnih malih fast food restorana i neki od najpopularnijih su La Soi, La Fleur de Sel i Le Petit Bidon. Kada je riječ o noćnom provodu na raspolaganju su Vam Irish pabovi ili male vinarije u kojima možete probati ukusno vino. Neki od najpopularnijih barova koje bismo izdvojili su Wistub Brenner, sa šarmantinim rustičnim enterijerom; Chez Moi koji je manji intimniji bar lociran u staroj gradskoj zgradi, možda jedan od najpopularnijih; Les Incorruptibles je bar koji najduže ostaje otvoren i može se pohvaliti velikom ponudom piva i vina.

Najljepše poklone možete kupiti u Au vieux Pignon koji se nalazi u staroj zgradi, koja je osvijetljena u vrijeme praznika, izgleda kao tržnica iz neke Diznijeve bajke.

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta za Eguisheim i Strazbur.

Regija Alzas je izuzetno popularna zbog svoje fantastične arhitekture, ulica pogodnih za šetnju i izuzetno ljubaznog lokalnog stanovništva. Eguisheim je tipično Alzaško selo koje je u prethodnim godinama bilo proglašavamo za najlepše selo Francuske. Upoznavanje Eguisheima i slobodno vreme. Nastavak putovanja do prestonice Alzasa – Strazbura.

Strazbur je grad sa veoma zanimljivom istorijom. Ovo je grad ispunjen raznim stilovima, ali i autentičnim mentalitetom. Upoznavnaje grada čija je glavna znamenitost čuvena katedrala Notre – Dame koja je bila najviša zgrada na svetu od 1647 – 1874. godine. Danas je šesta po veličini crkva u svetu i smatra se za remek delo gotičke arhitekture. Zvonik crkve dostiže visinu od 142 metara i vidi se iz dalekih delova ravnice Alzas. Slobodno vreme. Povratak u Kolmar. Slobodno vrijeme u Kolmaru. Noćenje.

Fakultativni izlet u Bazel gdje šetamo pješačkom zonom pored Saveznog parlamenta, katedrale i gradske kule sa satom, trgovačkom ulicom Kramgase pod zaštitom UNESCO-a. Nastavljamo put u Cirih, grad sireva, čokolade, satova i banaka: stari grad, crkva Grossmünster sa dva tornja, trg Lindenhof. Šetamo pored jezera i uživamo u švajcarskoj eleganciji. Povratak u Kolmar. Noćenje

Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari . Polazak ka Banjaluci. Uz usputne pauze po potrebi grupe dolazak u BiH iza ponoci.

479,00 KM

Cijena uključuje:

 • Prevoz visokoturističkim autobusom
 • Smještaj u hotelu u centu Kolmara PRIMO COMAR
 • 3 noćenja sa doručkom
 • Obilazak Colmara i Strasbourga u pratnji stručnog turističkog vodiča
 • Pratioc iz agencije
 • Licencirani vodič
 • Troškovi organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:

 • Boravišnu taksu placa se na recepciji hotela
 • Izlet u STRAZBUR I EGUESHEIM 20 EURA
 • Izlet Bazel I Cirih 20 eura
 • Individualne troškove
 • 479,00 KM
 • 19.11.-23.11.2023.
 • Hotel PRIMO COLMAR 2*
 • Bus